· 

Hordozz és jógázz! - 5 jóga póz amit hordozva is csinálhatsz

Ismerős az érzés, amikor egész nap készülsz valamire, de valami egészen más mindig közbe jön. Na nekem ez pont ilyen a jógával. és a mozgással. Az én megoldásom a hordozós jóga! Tehát hordozz és jógázz egyszerre! Meglátod, nem is olyan nehéz, de nagyon feltöltődő tud lenni. Bónusz pont, hogy a mély légzésedet megérzi a baba - tehát hamarabb elalszik és tovább szunyókál, amig te lazulsz, hajlékonyabb leszel és kikapcsolódsz. Na ez hogy hangzik?

A kötés

Ez a gyakorlat sor föleg háton hordozáshoz készült. 3 hónapos korától hordozom hátul is, és azóta jógázunk együtt, hordozva is. A batyu kötéssel kezdtük, mikor pedig már nehezebb lett és ülni tudott, áttértünk a dupló kötésre. A képen látható kendő egy gyönyörű, puha mégis feszes 6-os méretű LILIPUTI kendő. Nekünk ez már vékony lenne batyunak, ezért dulóban kötöttem meg, amit egyébként is jobban szeretek, mert szorosabb és jobban támaszkodik a kendő a mell részhez, így a hasamat jóga közben könnyebben be tudom feszíteni. 

 

 

 

Ráhangolódás

1. Mozgó meditáció

 

A jóga nem a menő kézenállásról, a skorpió pózról és a spárgáról szól. Itt a tudatosság a lényeg. Lépkedj tudatosan. Irányítsd a figyelmedet a légzésre: a mély udzsajji légzés által (mintha egy H mássalhangzót mondanál ki, csak becsukott szájjal) a baba is megnyugszik, lelassul az ő légzése is és könnyen álomba szenderül.

 

Egyszerű és hatásos technika, a Földdel való kapcsolódás. Ahogy lépsz, engedd be áramlani a testedbe a Föld összes pozitív energiáit a talpadon keresztül. Meglátod, 5 perc tudatos séta, és minden gondolat eltűnik a fejedből!

Gyakorlás

1. Fapóz

 

 

Miután megtaláltad a mély légzésedet összhangban a járással, utána jöhetnek az egyensúlyozó ászanák. A baba már vagy alszik a hátadon vagy pedig keress valami érdekeset amit nézhet. (Nálunk sokszor mozogni kellett ha hordoztam, kivéve ha elaludt.)

 

Belégzésre feszítsd meg a tartó lábat, húzd fel a térdkalácsod, feszítsd meg a combizmot, döntsd előre a csípőd és húzd be a hasad. Mély kilégzés. Következkező belégzésre emeld fel a nem megfeszített lábat, húzd fel a belső combod mellé. Nem feltétlen kell teljesen a combtőig, de ne legyen a láb a térden.

 

8 mély be- és kilégzés.

2. Láb oldalra emelése

 

Nem kell megijedni, itt egy haladó változat van, tökéletesen elég ha a térdedet fogod az elején. A csípőd maradjon egy vonalban, a hátad egyenes, a köldök behúzva és a váll leengedve. A lényeg nem a pózon van, hanem azon mennyire tudod a mély légzésedet a pózba belevinni. Inkább lélegezz kettőt tudatosan, mint egyet sem, és kinyújtod a lábad.

 

2- 8 légzésig

3. Terpesz (Upavistha Konasana)

 

Helyezkedj el a talajon, egyenesítsd a hátad, köldök behúz, és döntsd előre a hátad. Nem kell előre hajolni, csak egy apró elöre döntés a felsőtesteddel. Az energia pont odaáramlik, ahol most szükséged van rá. A lábfej és a térd felfelé néz, és nem baj, ha nincs kinyújtva a lábad. A sarkat told előre. Kilégzéssel engedd, hogy minden felgyülemlett érzelem kiáradjon a csipődön keresztül és új, mély, pozitív energia áradjon be. Remek gyakorlat hogy a szülés által történteket feldolgozd, hálát adj érte,. stb...

 

Ha több kihívásra vágysz, feszítsd meg a hasizmod, gyökérzár tart, és emeld fel a lábadat a kezedhez. Igen, az elején durvának tűnik, de ne aggódj nem esel a babádra. Ami történhet, hogy nem kapod el a lábadat. :-) 

 

Ha befejezted, húzd magadhoz a lábadat, és szorítsd össze a combodat.

 

5 -8 légzésig tartsd

4. Galamb póz

 

Ha azt hinnéd a lehetetlen nem létezik, akkor itt megtapasztalhatod. Egy igen mély és komoly csípőnyitó gyakorlat, mindezt hordozva! 

 

Fontosabb, hogy a csípőd egy vonalban maradjon minthogy előrébb legyen a lábad. Nyugodtan tegyél egy párnát a feneked alá, hogy kiegyenlítse a csípődet. 

 

5- 8 mély légzés

5. Mély csípőnyitás

 

Ha úgy érzéd, az 5. ászanát is bevállalod és a babád még békésen szundikál, vagy nézeget, akkor ne hagyd ki az utolsó gyakorlatot. 

 

Kezek és az elől és az lévő láb egy vonalban, vagy mint a képen tartod a kezeket. A térded ne legyen előrébb, mint a lábfejed. Kilégzéssel lazít a csípő. Ez a gyakorlat az elengedésé. 

 

8-10 mély légzés

Befejezés

Vegül ülj le török ülésben vagy állj fel, egyenesítsd a hátad, és figyelj a babád légzésére. Fókuszálj az összekapcsolódásra, kötődésre és a köztetek áramló szeretre. Ennél szebb relaxáció nem is kell egy anyukának. Gratulálok, szép napot!

U.I.: Ne aggódj, ha nem sikerült, ha babád mégis felébred, ha több mozgásra van szüksége hogy aludjon. Nyugodtan tegyél egy kört az ászanák között. A hangsúly azon van, hogy együtt vagytok és hogy te MAGADDAL FOGLALKOZOL! Nem főzöl, mosol, takarítasz, hanem csak önmagaddal vagy dupla csomagolásban... :)

 

Engedd meg magadnak, hogy hibázz, ne akarj mindent elsőre tökéletesen csinálni! 

 

 

Ha tetszett a poszt és hasznos találtad, oszd meg, hogy más is lássa!

Write a comment

Comments: 0