· 

Gyerekkel Indiába. Egyedül. Elment az eszed?!

Pontosan ez volt az első reakció, amit az Indiába utazós ötletemért kaptam. „Ès nem félsz? Gyerekkel? Egyedül?“  – jött a kérdés? „De. De pont ezért megyek.“- volt a válasz.

A válasz tágabb körben igaz. Nem a félelmet akartam átélni egy lehetetlen helyzetben egy gyerekkel, hanem a sikerélményt, hogy egyedül is el merek indulni a szívem után.

Az eszem valóban elment, és megpróbálom a szívemet követni. Nem gondolkozni, hanem érezni. Abba a nagy anya-kategóriába tartozok, ahol megromlott a párkapcsolat az első gyerek után és abba a kevésbe, aki nem tetteti az ellentétjét a boldog – mindig tökéletes családi életről. Tehát az életünk egy érzelmi hullámvasút volt, szerencsére leginkább dombokkal mint völgyekkel, de megéltünk nem egy szakadékot is. Ezt a sebet tudatosan akarom beásni, sőt bebetonozni, hogy többet ne essek bele. Elengedni, minden sérelmet, és megbocsájtani. Ès ezt kívánom minden anya- és nőtársamnak is. 

A meztelen igazság, hogy mindenkinek van mit elengedni és megbocsájtani. Csak legtöbben a struccpolitikát alkalmazzuk, ahelyett hogy a másik szemébe néznénk. A megbocsájtás nem azt jelenti, hogy mindenki csinálhat velünk amit akar, néha pont hogy a határok meghúzásával tudjuk ezt megtenni.

 

Na de vissza Indiához. Miért is India egy kétévessel? Először is, mert nagy buli majmokat, papagájokat, mókusokat, malacokat, bocikat, tevéket(!) stb. látni nap mint nap testközelből.  Az első reggeli chai teám mögül csipás szemmel kikukkantva egy tevét vettem észre, ami az  autók között sétált nyugisan, három mázsa lisztet cipelve. Következő reggel banán vásárlása közben nem értettem Vili mért ráncigálja a nadrágom... Megértettem miután egy sereg (30?!) vaddisznót láttam átrohanni a főúton. Nem talált rá szavakat ő sem. 

Másodszor Indiának van egy hatalmas spirituális rezgése. Elég a megfelelő helyen lenni, és az ember olyat tapasztal meg amit még soha. A hely tisztít, megáld és teljesíti minden kívánságodat. Legyen az anyagi, érzelmi vagy spirituális. Ez a negyedik alkalmam Indiában, és eddig valóban minden kívánságom teljesült. Nem viccelek. Csodával határos dolgok. Ezúttal semmi anyagit nem kívánok, hiszen mindenem megvan, ami az élethez kell. Van egy kisfiam és egészségesek vagyunk. Na és éppen felfedezzük együtt a világot.

Harmadszor a jóga miatt. Nagy különbség van elmenni egy otthoni stúdióba, és egy itteni szent ember közelében csak lenni. Ez itt a jóga eredete és forrása. Hol akarhatnám tanulni, ha nem ott ahonnan keletkezett?

Negyedszer a kultúra miatt. A sokk amit a kultúra zenget, néha ámulatba ejt, néha megsirat, de legtöbbször megnevettet. Az, hogy nincs közlekedési szabály, már az egyetemen megtanultam, amikor a balesetek valószínüségét számoltuk ki, azt, hogy mennyivel kevesebb baleset történik itt, mint otthon, mert mindenki számít arra, hogy a másik áthágja a szabályokat. Az emberek barátságosak, de kiszámíthatatlanok. Ès ez itt a normális. nem bánkódnak sokat, nem sértődnek. Hamar felejtenek. Nem az emberi kapcsolatok fontosak, hanem az ember és Isten közötti. Ès nekem pont erre van szükségem. Visszatérni belülre, nemcsak kifelé nézni. Megérezni, érezni, szeretni. Tiszta szívvel, elvárások nélkül.

Ötödször, India a végletek országa. Vagy nagyon egyszerü vagy nagyon puccos. Megtanít elfogadni mindent ami van. Amikor először kiléptünk az asram ajtaján a megérkezésünk napján, egy füldugót akartam venni, mert a zaj felér egy állandó dudálással. Ezt  követte három motoros látványa, amin összesen tizen ültek kisgyerekkel együtt és befejezésül egy modern busz akart minket elütni, mert elsőbbsége volt a zebra nélküli országban. Megemlíteném azt is, hogy minden egyes vásárláskor valaminek a dupláját fizetem, mert keveset alkudtam, és erre csak akkor jövök rá, mikor a távozás után furán beszélnek a hátam mögött.

Végül az utazás öröméért. Olyasmi ez, mint amikor beleülsz valakinek a tenyerébe, és azt mondod vigyél amerre szeretnél. Ez megtanít bízni. Bízni magadban és abban a bizonyos Nagy Tenyérben. 

Hamarosan következik a folytatás!


A @shamobags hàtizsàkja kìsèrt el minket ès a @slipstophungary cipői tettèk kènyelmessè a vándorlásunkat. 


Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is! 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Ági (Tuesday, 30 October 2018 07:16)

    Várjuk a folytatást!Kellemes és hasznos idötöltést kívánunk!