· 

5 tipp a boldog anyasághoz

Nem titok. Nagyon sokat voltam egyedül a babámmal otthon az elsö másfél évben. (Vili másfél éves... :) ) Úgy gondolom ez egy népbetegség, hogy az anyukák egyedül otthon próbálnak szupermamik lenni, és a világot megváltani. Èn is elkaptam ezt a betegséget, nincs mit tenni, ha dolgozik a férfi, a nagyszülök messze vannak, a barátnök pedig ugyanúgy dolgoznak, mert még nincs babájuk, vagy nagyobb, vagy messze vannak... De azt hiszem kigyógyultam belöle, és szeretném megosztani hogyan!

1. Közösség.

 

Akik ismerik tudják, hogy mozgalom mániás vagyok. ;) Szeretem, amikor az emberek együtt összefognak, és közösen dolgoznak egy célért. Már volt számtalan mikro mozgalmam. Egyik se nötteki magát, nem az volt a célom, hanem hogy az a pár ember, aki beletartozott, igazán magáénak érezze a célt. Apropo cél. Van célod?

 

Tartozz valahová. Azért mert anyuka vagy, nem azt jelenti, hogy minden anyuka legjobb barátnö lesz. Legyenek elveid és céljaid, és azokhoz mérten keress közösséget. Nem találtál? Alakíts egyet. Az egész nyaram azzal ment el, hogy baba-partikat szerveztem a szomszédoknak, mama barátnöknek. Ès milyen jó, hogy így ment el. Az egyedüllétnek egy cseppjét se éreztem, mindig volt valami történés, készülödés és sikerélmény.

 

 

2. Mozogj. 

Mindegy hogy mit, mindegy hogy hogyan, de mozgasd a tested. A baba nem kifogás. Ha csak minden nap együtt táncoltok, az is nagyszerü. Mozogj, ne add fel! Boldogsághormonokat termelsz, vedd komolyan ezt a feladatot, mintha orvosságot kellene bevenned. Èn egy online edzöhöz jelentkeztem be anno, mikor a babám 5 hónapos lett. Elötte, csak próbálkoztam, de igazi eredményt, amit akartam nem értem el. Kaptam étrendet, amit nem tartottam be, mert vegán étkezem, de betartottam az edzést és a napló irást. 3 hónap alatt olyan alakom lett, hogy büszke voltam magamra.

 

Teljesen mindegy volt akkor, hogy milyen edzés programot végezzek, a lényeg a rendszerességen és az önértékelésen volt, ami motivált, na és hogy valaki minden héten bátorítson: Kinga, meg tudod csinálni! Keress fel más anyukákat, vagy nézz egy facebook csoport után, manapság tényleg rengeteg van. A lényeg a rendszerességen és a kitartáson múlik. Sokféle út vezet a célhoz! Mostmár minden szabad percet mozgással töltök, és nagyon jól esik!

3. Dolgozz magadon!

 

Van egy igazság. "Az egyetlen állandó, a változás maga." Legyen egy célod, amiért mindig teszel egy kicsit. Tanulj valamit. Olvass. Iratkozz be egy kurzusra. Legyen egy szenvedélyed. Egy hobbid. Legyen valami ami éltet, amit szeretsz, és ez ne embertöl függö legyen. Tehát ne azt mond, hogy nekem a család a minden, vagy ha igen, akkor tanulmányozd a családpszichológiát például. Legyen egy terület ami a tiéd, aminek a specialistája vagy. Egy terület, ahol önmagad vagy, kinyílhatsz, mint egy virág és tündökölhetsz. Ami csak a tiéd. 
Az enyém a jóga. Minél többet tanulok, annál kevesebbet tudok. De ez így van rendjén. Megpróbálok minden területen fejlödni, hogy egy autentikus tanár és átadó lehessek. Nemrég kezdtem például Mógor Krisztina Couch Önismereti Day-Fly Tanfolyamát. Azt hinné az ember, hogy áhhh.... nekem ilyen nem kel, és utána jön a felismerés...

4. Tápláld a tested, hogy legyen mindig energiád!

 

Akármit is mondunk és glóriát teszünk az "anya" szó felé, az anyaság kimeritö és fárasztó. Tehetsz azért, hogy könnyebben áthidald a kimerítö perceket és jobban tudd élvezni az anyaság minden pillanatát. Itt az étkezésröl lesz szó. Minden test más és más, minden testnek más étel tesz jót. Figyeld a tested, hogy mi az amitöl energiád lesz, mi az ami feszültté tesz, és az ami fáradékonnyá. 


Nálam például a gluténos, tejes, húsos termékek egyaltalán nem tesznek jót, èrzem, hogy legszívesebben mindig elaludnék. A kávétól pedig úgypörgök, hogyha valaki megállít, akkor szinte felrobbannék. Ez se igazán jó, ugyanis egy kis gyerek állandóan meg fog állítani. 

 

Az étkezés önismeret. Ha akaratod van a nyelved felett, mit mondasz és mit eszel, nyertél. Nem abban a társadalomban élünk, amely támogatná ezt, de ebben hatlamas igazság van. A táplálkozás minden. Ha helyesen táplálkozol, büszke leszel magadra, és elégedett. Nyugodt leszel és életvidám. Egészséges és energiával teli. A 97 éves dédnagymama titka, hogy mindig csak a fele porciót eszi meg a tányérjáról. Hagyja gyógyulni a testét, hogy az ne csak az emésztéssel foglalkozzon. 


Ami nálam bejött a sóvárgás után, az egy könyv: A Táplálkozás Jógája, a KAPALABHATI légzés vagy a csipönyitó gyakorlatok. Attól függ hol vagyok és mit enged meg a környezet. Erröl még írni fogok késöbb.

5. Törj ki!

 

Csinálj olyan dolgokat, amik szokatlanok, újak és kihívást jelentenek. Olyat, amiröl azt hiszed nem tudod megtenni. Az az ún. komfort zóna nagyon mumus, mert azt gondoljuk, hogy nekünk nincs szükségünk változásra,valami újra, és amúgy is minden rendben. Na persze, de a kihívás után igazi hösnek fogod magad érezni, még akkor ha azt hiszed, hogy az egyedüli kihívás a napot túléni. Egy példa. Másfél éves babával, 3 nagy csomaggal babakocsi és hordozó nélük repülni, átszállni kétszer nagy mumus volt, de sikerült, és nagyon jó érzés volt, hogy rájöttem, igen, mi aztán mindenre képesek vagyunk! 

Ha hasznos találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy segíts ezzel másnak is!

Write a comment

Comments: 0