· 

A jóga és a böjt, mint a zsák és a foltja

Egy ösi indiai bölcsesség azt mondja: Irányítsd a nyelved és irányítani tudod az életedet is! Ezt a saját bőrömön tapasztalom meg újra és újra. Nemrég úgy éreztem, egy újabb krízisben az életem... Miért? A tipikus anyuka- hibába beleestem. Egész nap babázás, háztartás, főzés-mosás-takarítás, este a rövid beszélgetés a párommal, és fáradtan estem az ágyba. De miért nem volt energiám?

Ekkor úgy éreztem, a szoptatást kell hibáztatnom, hiszen az energiát és időt igényel. Nem tudok korán felkelni, és a kisfiammal együtt is aludtam el mindig. (A szoptatás olyan hormonokat termel a testben ami lazító hatású, és könnyebben elalszik az anya.) Ezért elkezdtem leszoktatni a babámat, aki mindezt nagyon megértően fogadta. Ugyanekkor elkezdtem egy böjtöt is, egy ún. online böjtöt. A különlegessége, hogy van egy szakértő (Babai Lalina) aki mindig minden kerdésre választ ad. Nemcsak testi böjt, de lelki is. 

Elkezdtem a léböjt kúrára való felvezetést, tehát lemondtam a kávéról, fehér lisztről, fekete cukorról, tejtermékekről és a köztes étkezésekről (ez volt a legnehezebb). Minden nap kaptam egy töprengő feladatot, amiben praktikus tanácsok és egy mélyekre hatoló kérdés mellett a tértisztítással is foglalkoztunk. Tehát minden ami felesleges, kivül - belül elengedtem. Legalábbis pròbaltam, hiszen ez egy hosszú folyamat, és minden nap újra és újra dolgozni kell rajta.

Ekkor tünt fel, hogy több az energiám. Az esti szoptatás mellől még fel tudtam kelni, és tudtam jógázni és könyvet olvasni is. Másnap pedig frisssen ébredtem. Türelmesebb lettem, a kávé nem ösztönzött arra, hogy mindig csináljak valamit, megérkeztem a jelenbe. Bebizonyítottam magamnak, hogy meg tudom csinálni, és ez nagy önbizalmat adott. Mi változott még:

 

- szebb lett az arcbőröm, eltüntek a pattanások róla (sajna ha megszegem a böjtöm újra előjönnek)

- pozitív energia nagy mennyiségben

- az izmaim tónusa változott - hajlékonyabb lettem (a kávé befeszíti az izmokat, ill. magnéziumot von ki a szervezetből, ezért feszebb lesz az izom - tapasztalat több jógázótól, nem tudományos bizonyíték)

- a meditációmba könnyebben be tudok lépni, nyugodtabb lettem

- nem kívánom az édességet

- nem kívánom a kávét ( előtte 3-4 kávét is meg tudtam volna inni)

- szoptatás mellett is sok az energiám

- úgy érzem az immunrendszerem erősebb lett (kabát nélkül szaladgáltam a hidegben, és semmi megfázás)

- javult az emésztésem. 

De ami a legfontosabb, az a türelem. Senki és semmi nem tudott kihozni a sodromból. Se a kiborított innivaló a szőnyegre, a spontán 10 vendégre főzés, az eltervezett dolgok be nem fejezése... minden ami eddig kiborított, most csak van, nem érint meg különösebben...

"Hosszú életet, jellemet, erőt, egészséget, boldogságot, kedvet növelő, ízes, puha, tápláló, jóleső ételt szeretnek a jók." - mondja a Bhagavad Gita, a Jóga Bibliája. 

 

Ès vica versa. Ha jól és jót eszünk, akkor az tisztít. Gyógyít. Mélyít. Jóvá tesz. Nem véletlen a régi mondás, az vagy amit eszel. A jógamesterem, Pramahamsa Hariharinanda írja egy könyvében, hogy az ételnek van a legerősebb ereje, ami ehhez az anyagi világhoz húz minket. Maja (illúzió) az ételen keresztül láncol minket ide, a Földi világba. Èrdekes, hogy nem a szexualitást, vagy a hírnevet, szerelmet, hatalomérzést írta, hanem az ételt. 

 

A több éves tapasztalatom a vegánságról, nyersvegánságról, böjtről, evés függöségről is egy: az vagy amit és ahogy megeszel...

 

p.s. azóta újra szoptatom a babámat, és egy "anya böjtöt" csinálunk, tehát a felvezetö részt, ami számomra egy a tudatos táplálkozással.

Fotó: Babai Lalinda

Write a comment

Comments: 0