· 

Jògakaland - Jóga a babakortól elkezdve

Amikor megláttam a Jógakaland című könyvet, igencsak megörültem. Azonnal meg is kérdeztem, hogy tesztelhetem a másfél éves kisfiamnál. Jelentem, a tesztelés sikeres volt! Ès hogy mi lett az eredmény?

William még csak másfél éves, de a jóga számára nem egy program, hanem ez az élete, ebben nő fel. Evés előtt imádkozunk és felajánljuk az ételt (sokszor ő kezdi el), ha ászanákat gyakorlunk akkor eljátszik körülöttünk vagy utánoz minket, ha pedig meditálunk az ölünkben ül, vagy elalszik. A Jógakaland mesekönyv pedig tökéletesen beleillik a napi rutinkba. Esténként nézegetjük és olvasok belöle, a kártyát pedig mindenhova magammal viszem, csodafegyverként, ha nincs mivel játszani. 

A jóga egészen más babakortól elkezdve vagy felnőttkortól. Nem egy családot ismerek, ahol a gyerek ebben nő fel, és számára természetes a fegyelmezett viselkedés, a tisztelet, a megbecsülés, az önbecsülés, a tisztaság és még sorolhatnám azokat a tulajdonságokat amik a jóga velejárói, melyek sajnos sok esetben problémásak szoktak lenni a gyerekeknél és a pubertáskorban.

 

A könyv játékos hangnemben közelíti meg nemcsak a testi gyakorlást, de a szellemi fejlődést is. Részletesen kidolgozott a megjelenése a történésnek, amely fejleszti a koncentrációt, a könyvben való elmélyülést. A jóga pózok játékosak és viccesek. Mivel egy másfél éves kisfiúnál teljesen más a könyv hatása mint egy nagyobb gyermeknél, ezért a testvéreim gyerekeinél vetettem be a könyvet és a kártyát a közös nyaralásunk alkalmával. Igazi hangos kacagás követte egy - két pózt, és kiváncsian várták a következö kalandot. Náluk a koncentrációt még gyakorolni kellett, egy két póz után megunták, és elszaladtak valami mást játszani. A következö alkalommal továbbmentünk a könyben és tovább is érdeklődtek.

 

Ezért tanács: NE ADD FEL! Ne mond, hogy ugyan, az én gyerekemet csak az autó érdekli, vagy csak Bogyó és Babóca. A hangsúly a rendszerességen van. Természetes legyen a gyermek számára a jóga, az ellazulás, a sikerélmény. Ne erőltesd, és ne legyenek elvárásaid ezzel kapcsolatban. Hadd, hogy a könyv kifejtse hatását, adj időt gyermekednek.

 

Az én másfél évem Vilim még csak nézegeti és mondogatja mit lát (kisfiú, uhu, vauvau), néha - néha csinálunk egy -egy pózt belöle, de ebben a korban még neki a letisztult, egyszerű formák az érdekesek, kevés történéssel. Ez nem azt jelenti, hogy babakorban nem ajánlom, hanem máshogyan kell megközelíteni a gyerekjógát. Egyszerűen, kevés történéssel a lényeget elmondva és megmutatva. 

 

Minden anyukának csak ajánlani tudom a Jògakaland könyvet kártyát és a hozzávaló dizájnos kiegészítöket. Egy nagyon jó befektetés, amely évekig használható és továbbadható a következő generációnak is. 

Write a comment

Comments: 0